PONIEDZIAŁEK 07.04.2025
ŚNIADANIE – chleb słonecznikowy z masłem, kiełbasa krakowska, szpinak świeży, ogórek zielony, papryka czerwona, kawa z mlekiem, herbata z cytryną
OBIAD –zupa ogórkowa, polędwiczki wieprzowe z makaronem pełnoziarnistym, trio warzywne z wody, kompot owocowy
PODWIECZOREK – jogurt owocowy, woda niegazowana
WTOREK 08.04.2025
ŚNIADANIE – chleb żytni z masłem, twarożek ze śmietaną, szczypiorkiem i rzodkiewką, kakao, herbata z cytryną
OBIAD –zupa selerowa, ziemniaki, kotlet mielony, mizeria, kompot owocowy
PODWIECZOREK – owoce, woda niegazowana
ŚRODA 09.04.2025
ŚNIADANIE –chleb pszenny z masłem, stół szwedzki (wędlina, warzywa, ser żółty), kawa z mlekiem, herbata z cytryną
OBIAD – zupa krupnik z kus-kus, ziemniaki, potrawka z kurczaka, kompot owocowy
PODWIECZOREK– chipsy owocowe, woda niegazowana
CZWARTEK 10.04.2025
ŚNIADANIE – chleb graham z masłem, parówka gotowana, pomidorki koktajlowe, papryka żółta, serek topiony, kawa z mlekiem, herbata z cytryną
OBIAD –zupa grochówka, naleśniki z dżemem truskawkowym, kompot owocowy
PODWIECZOREK – mus owocowy, woda niegazowana
PIĄTEK 11.04.2025
ŚNIADANIE – kasza manna na mleku, bułka paryska z masłem i miodem, serek śmietankowy
OBIAD- zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, pulpety rybne w sosie warzywnym, kompot owocowy
PODWIECZOREK – ciasto murzynek, herbata miętowa, woda niegazowana
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE W TRAKCIE CODZIENNEGO PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW !!!
PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI: JAJA, MLEKO, MIÓD, SOJA, SELER, GORCZYCA ORAZ ZIARNA ZBÓŻ ZAWIERAJĄCE GLUTEN
(PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ)
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane są w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól morska jodowana z potasem, pieprz naturalny i ziołowy, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, estragon, kolendra, curry, liść lubczyku, które mogą zawierać: gluten, jaja, soję, mleko i produkty pochodne oraz seler i gorczycę.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania informacji o obecności w składzie serwowanych potraw substancji lub produktów powodujących alergie, lub reakcje nietolerancji zamieszczamy poniżej wykaz takich substancji.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne.
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca , orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe , orzechy makadamia lub orzechy Queensland a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny.
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne.